Gelekte benchmark onthult een prestatieboost van 13% voor de Ryzen 9 9900X CPU ten opzichte van zijn voorganger

Gelekte benchmark onthult een prestatieboost van 13% voor de Ryzen 9 9900X CPU ten opzichte van zijn voorganger

AMD staat op het punt om later deze maand hun Ryzen 9000 serie processors te lanceren, waarover Wccftech regelmatig informatie lekt. De media lijken vertrouwelijke en voorlopige testgegevens te hebben verkregen van bordpartners die hun platforms optimaliseren voor de nieuwe desktop-serie. De site heeft AMD's plannen voor de X3D-serie onthuld, die op dit moment vooral aantrekkelijk zijn voor gamers. Maar nu de niet-X3D serie later deze maand verschijnt, is de focus verschoven naar het vergelijken van Zen 5 met Zen 4.

Volgens de onderstaande resultaten zal AMD's volgende generatie 12-core CPU ongeveer 13% sneller zijn dan zijn voorganger, de Ryzen 9 7900X. Opmerkelijk is dat AMD's nieuwe Ryzen 9 9900X een TDP heeft van 120W, wat 50W lager is dan de Ryzen 9 7900X. Dit betekent dat de nieuwe Zen 5 chip van AMD niet alleen sneller is, maar ook aanzienlijk energiezuiniger.

In Cinebench R23 multi-threaded tests scoort de 7900X rond de 29.000 punten, terwijl de 9900X 33.000 punten haalt bij standaardinstellingen, wat een verbetering van 14% laat zien met een lager TDP. In tests met Precision Boost Overdrive (PBO) scoort de 9900X naar verluidt 34.500 punten, een toename van 18% ten opzichte van het Zen 4-deel.

 

 

Deze uitgelekte resultaten onderstrepen de sterke punten van AMD's nieuwe Zen 5 CPU-architectuur. Met deze generatie heeft AMD hogere prestaties bereikt en tegelijkertijd het stroomverbruik verlaagd, wat uitstekend nieuws is voor alle AMD gebruikers, vooral voor degenen die kiezen voor laptops die op Zen 5 zijn gebaseerd. Laptops en andere mobiele pc's zullen het meest profiteren van de efficiëntieverbeteringen van Zen 5.

Voor desktopgebruikers stelt deze verhoogde efficiëntie AMD in staat om de prestaties van hun nieuwe CPU's te verbeteren zonder het stroomverbruik of de warmteafgifte te verhogen. Dit betekent dat gebruikers geen ultramoderne koeloplossingen nodig hebben voor Zen 5 CPU's, wat voordelig is voor zowel pc-bouwers als OEM-klanten van AMD.

Hoewel deze cijfers gebaseerd zijn op vroege technische samples, zijn de vooruitzichten voor Zen 5 CPU's veelbelovend. Ze markeren het volgende hoofdstuk in AMD's evolutie op het gebied van krachtige desktop CPU's. Verwacht meer details over de Zen 5 CPU's naarmate de lancering, naar verwachting op 31 juli, dichterbij komt. Terwijl je op zoek bent naar het volgende grote ding voor je spelcomputer, kun je ook onze prijsvergelijker bekijken om de beste deal te sluiten voor je volgende favoriete game.

Ontvang de beste deals en kortingscodes voor gamers

Abonneer je op onze DLCompare-nieuwsbrief