Eneba COM
 
 

DOOM (1993)

  • PC
  • PS4
  • XboxOne
  • Xbox Series X
Maak een prijswaarschuwing aan

Topwinkels

    DOOM (1993) is een iconische first-person shooter game ontwikkeld door id Software. Het spel werd in december 1993 uitgebracht en is een van de meest invloedrijke en succesvolle videogames uit de geschiedenis geworden. Het vestigde veel basisconventies die vandaag de dag nog steeds bepalend zijn voor populaire actiegames, zoals deathmatch-multiplayeropties, snelle bewegingen en levelontwerp dat is gebaseerd op verkenning in plaats van lineaire progressie.



    Het verhaal speelt zich af op een maanlandschap dat Phobos heet nadat wetenschappers interdimensionale krachten hebben losgelaten die ze niet onder controle hebben. Je bent een naamloze Space Marine die Phobos doorkruist om het op te nemen tegen een horde demonen uit de hel. Tijdens je afdaling door de diepten neem je het op tegen tientallen monsters met wapens als shotguns, chainguns en raketwerpers terwijl je valstrikken als stijgende vloeren of verpletterende muren ontwijkt. Naast het speltype voor één speler werden er later twee verschillende speltypen voor meerdere spelers toegevoegd: samen spelen, waarbij teamgenoten elkaar kunnen helpen om verder te komen in de levels, en deathmatch, waarbij tegenstanders het rechtstreeks tegen elkaar opnemen met als doel de hoogste score in het eindspel, wanneer alle levens verloren zijn of de tijd om is, afhankelijk van wat het eerst gebeurt. DOOM (1993) was revolutionair vanwege de grafische engine waarmee spelers verre perspectieven om zich heen in volledig 3D konden zien. Het luidde ook het tijdperk van modding in, waarbij gamers hun eigen levels en gametypes konden maken met behulp van een level-editor die bij de originele versie werd geleverd. Dit zorgde voor een toegewijde fanbase die 30 jaar later nog steeds DOOM (1993) speelt, waardoor het een van de langstlopende franchises in de gamegeschiedenis is. Alle versies van DOOM (1993) zijn samen meer dan 10 miljoen keer verkocht.



    De release van DOOM (1993) heeft bijgedragen aan de popularisering van first-person shooters (FPS) op pc's en heeft de weg vrijgemaakt voor veel latere games binnen het genre. Bovendien moedigde het succes andere ontwikkelaars aan om te experimenteren met 3D grafische engines en om meeslepende werelden te creëren vanuit het gezichtspunt van de gamer in plaats van het traditionele top-down perspectief. Tot op de dag van vandaag staat DOOM (1993) in hoog aanzien als een revolutionaire titel die het gamelandschap voorgoed veranderde.

    Lees verder

    Beste prijzen voor DOOM (1993)

    Gebruik je CD-sleutel op Steam.

    Gebruik je sleutel op Epic Games launcher om jouw spel te downloaden.

    Code voor Xbox om te activeren op Xbox Live.

    Code voor PS5 om te activeren op Playstation Network.

    Code voor Xbox te activeren op Xbox Live.

     

    Download jouw spel gratis via de verkoper of uitgever.

    CD-sleutel om te gebruiken op de GOG GALAXY-client om uw spel te downloaden.

    Als je een digitale Xbox Play Anywhere-titel hebt, kun je deze spelen op zowel Windows 10 PC als Xbox One.

    Opmerkingen over DOOM (1993)

    Ontvang de beste deals en kortingscodes voor gamers

    Abonneer je op onze DLCompare-nieuwsbrief